Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018 kierowany jest do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód na osobę nie przekracza kwoty:
- 1402,00 zł (netto) w przypadku samotnie gospodarującej,
- 1056,00 zł (netto) w przypadku na osobę w rodzinie.
Ilość artykułów spożywczych na osobę samotną lub osobę w rodzinie jest określona normami zawartymi w Podprogramie 2018.
Zestaw artykułów spożywczych w Podprogram 2018
- Artykuły warzywne i owocowe
- groszek z marchewką 3,60 kg
- fasola biała 3,60 kg
- koncentrat pomidorowy – 1,60 kg
- buraczki wiórki – 1,05 kg
- powidła śliwkowe – 1,80 kg
- Artykuły skrobiowe
- makaron jajeczny – 4,5 kg
- makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5 kg
- ryż biały – 3 kg
- kasza gryczana – 1,5 kg
- herbatniki maślane – 0,8 kg
- Artykuły mleczne
- mleko UHT – 7 l
- ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4 kg
- Artykuły mięsne
- szynka drobiowa – 3 kg
- szynka wieprzowa mielona – 2,1 kg
- pasztet wieprzowy – 0,64 kg
- kabanosy wieprzowe – 0,36 kg
- filet z makreli w oleju – 1,7 kg
- Cukier
- cukier biały – 4 kg
- miód nektarowy wielokwiatowy – 0,4 kg
- Tłuszcze
- olej rzepakowy – 4 l
- Dania gotowe
- gołąbki w sosie pomidorowym – 1,6 kg
Zapraszamy do zgłoszenia się do pracowników socjalnych w celu kwalifikacji do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018.
W Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018 Ośrodek Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim realizuje także działania w ramach środków towarzyszących mających na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego tj.
- warsztaty dietetyczne;
- warsztaty ekonomiczne;
- warsztaty kulinarne.
Realizacja tego zadania będzie odbywała się od dnia 15 marca do dnia 15 czerwca 2019 roku.
Uczestnicy do powyższych warsztatów zostaną zakwalifikowani z list osób pobierających artykuły żywnościowe w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018, a następnie pisemnie zaproszeni do udziału w spotkaniach.