Warsztaty kulinarne – 17,18 maj 2017 r
W dniach 17 i 18 maja 2017 r. odbyły się spotkania w ramach działań towarzyszących w związku z Programem Operacyjnym Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 współfinansowanym z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016 realizowanym przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim.
W „Warsztatach kulinarnych” wzięło udział 40 osób odbierających artykuły spożywcze w Podprogramie 2016.
Tematyką warsztatów było racjonalne wykorzystanie odbieranych produktów żywnościowych, a zaproszone osoby w oparciu o nie przygotowywały proste dania, które mogą być wykorzystywane nawet przez początkujące „panie domu”. Uczestnicy degustowali przygotowane potrawy i poznawali nowe przepisy kulinarne.
W ramach tego spotkania powstała broszurka pt. „Przepisy Pani Aliny” z przepisami na ciepłe potrawy, sałatki i słodkości.