Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018.
Ośrodek Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim przystąpił do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018.
Celem głównym w ramach Podprogramu 2018 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działach towarzyszących w okresie od sierpnia 2018 r. do czerwca 2019 r.
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej, których dochód na osobę nie przekracza kwoty:
- 1268,00 zł (netto) w przypadku samotnie gospodarującej,
- 1028,00 zł (netto) w przypadku na osobę w rodzinie.
Ilość artykułów spożywczych na osobę w rodzinie jest określona normami zawartymi w Podprogramie 2018.
Zestaw artykułów spożywczych w Podprogram 2018
- Artykuły warzywne i owocowe
- groszek z marchewką 3,60 kg
- fasola biała 3,60 kg
- koncentrat pomidorowy – 1,60 kg
- buraczki wiórki – 1,05 kg
- powidła śliwkowe – 1,80 kg
- Artykuły skrobiowe
- makaron jajeczny – 4,5 kg
- makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5 kg
- ryż biały – 3 kg
- kasza gryczana – 1,5 kg
- herbatniki maślane – 0,8 kg
- Artykuły mleczne
- mleko UHT – 7 l
- ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4 kg
- Artykuły mięsne
- szynka drobiowa – 3 kg
- szynka wieprzowa mielona – 2,1 kg
- pasztet wieprzowy – 0,64 kg
- kabanosy wieprzowe – 0,36 kg
- filet z makreli w oleju – 1,7 kg
- Cukier
- cukier biały – 4 kg
- miód nektarowy wielokwiatowy – 0,4 kg
- Tłuszcze
- olej rzepakowy – 4 l
- Dania gotowe
- gołąbki w sosie pomidorowym – 1,6 kg
Środki towarzyszące
- Organizacje realizujące dystrybucję artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących prowadzą także działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego miedzy innymi :
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia;
- warsztaty edukacji ekonomicznej (min. nauka tworzenia i realizacji budżetu domowego, z uwzględnieniem dochodów rodziny w tym artykułów spożywczych w ramach PO PŻ);
- warsztaty kulinarne pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych;
- Organizacje przekazujące artykuły spożywcze wśród osób najbardziej potrzebujących mogą również prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych (np. zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzającego do wyjścia z ubóstwa, tworzenie grup wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji);
- zapewnienie podstawowych potrzeb życiowych dla osób korzystających z pomocy żywnościowej (np. pomoc w utrzymaniu higieny osobistej bezdomnym, wsparcie psychologiczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym).
W miesiącu sierpniu 2018 r. zapraszamy do zgłoszenia się do pracowników socjalnych w celu kwalifikacji do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018.