Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020
Ośrodek Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim przystąpił do realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2016.
Program jest skierowany dla osób i rodzin najbardziej potrzebujących, które
z powodu trudnej sytuacji życiowej nie są w stanie zapewnić sobie i rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych, posiłków. Celem Programu jest między innymi:
- wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego,
- włączenie osób doświadczających niezaspokojenia potrzeby materialnej
w funkcjonowaniu społeczności lokalnych, - pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej)
Odbiorcy końcowi artykułów spożywczych w ramach Programu FEAD, Podprogram 2016 muszą spełniać wymogi określone w Ustawie z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej, a w szczególności jej art. 7. Żywność dystrybuowana będzie nieodpłatnie dla osób i rodzin najbardziej potrzebujących, spełniających wymogi określone w ustawie o pomocy społecznej, z zastosowaniem kryterium dochodowego uprawniającego do przyznania pomocy ( do 200{67a4851cf9f816997c14ee12321d0355aa2efe9e30d3279b3963b47a550c9825} ):
- 1268,00 zł dla osoby samotnej,
- 1028,00 zł dla jednego członka w rodzinie.
Przekroczenie powyższych kwot automatycznie wykluczy beneficjenta z przyznania pomocy w formie paczki żywnościowej.
W ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016 Ośrodek Pomocy Społecznej w Sępólnie Krajeńskim podejmie działania
w ramach środków towarzyszących, obejmujące swym zakresem: warsztaty kulinarne dla różnych grup wiekowych z udziałem ekspertów kulinarnych; warsztaty dietetyczne dotyczące zdrowego odżywiania; programy edukacyjne z zakresu zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnotrawieniu żywności; warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego z uwzględnieniem wszystkich finansowych
i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych). Przeprowadzone działania będą miały na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji
w prowadzeniu gospodarstwa domowego.
Środki towarzyszące
Organizacje realizujące dystrybucję artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących prowadzą także działania w ramach środków towarzyszących mające na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego miedzy innymi :
- warsztaty dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia;
- warsztaty kulinarne dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów, dietetyków, pokazujące różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych;
oraz
- programy edukacyjne mające na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności;
- warsztaty edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia i realizacji budżetu domowego, z uwzględnieniem dochodów rodziny w tym artykułów spożywczych w ramach PO PŻ).
Organizacje przekazujące artykuły spożywcze wśród osób najbardziej potrzebujących mogą również prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu:
- włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych (np. zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzającego do wyjścia z ubóstwa, tworzenie grup wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji);
- zapewnienie podstawowych potrzeb życiowych dla osób korzystających z pomocy żywnościowej (np. pomoc w utrzymaniu higieny osobistej bezdomnym, wsparcie psychologiczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym).
Więcej informacji na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej