BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
- Nie należy spożywać wody z zalanych studni. Wodę spożywać tylko przegotowaną.
- Nie spożywać zalanej żywności.
- Nie spożywać warzyw i owoców z zalanych terenów.
- Nie spożywać produktów przechowywanych w wyłączonych chłodniach, lodówkach.
- Nie spożywać surowego mięsa, jaj, mleka.
- Nie spożywać produktów o zmienionej barwie, zapachu, zapleśniałych.
- Nie spożywać produktów z opakowań nieszczelnych.
- Nie spożywać produktów z opakowań bez etykiet ( niebezpieczeństwo pomylenia zawartości ze środkiem niespożywczym ).
- Wybierać potrawy poddawane bezpiecznej obróbce ( gotowane, unikać surowych ).
- Dokładnie gotować potrawy.
- Spożywać potrawy bezpośrednio po ugotowaniu.
- Zachować ostrożność w przechowywaniu gotowych potraw ( z uwagi na możliwość wtórnego zanieczyszczenia i brak warunków przechowywania spowodowanych brakiem prądu, brakiem lodówki ).
- Unikać kontaktowania się surowców z gotowymi potrawami.
- Należy często myć ręce.
- Chronić żywność przed owadami, gryzoniami i innymi zwierzętami.
- Najczęściej występującymi schorzeniami w sytuacji zalań i braku możliwości przechowywania żywności w prawidłowych warunkach termicznych są choroby przewodu pokarmowego (biegunki) wynikające ze spożycia zanieczyszczonej wody lub pokarmów i choroby skóry wynikające z bezpośredniego kontaktu z zanieczyszczona wodą.
Najpoważniejsze jest zagrożenie tężcem u osób szczególnie narażonych na ryzyko zranienia i kontakt z glebą lub zanieczyszczonymi przedmiotami.
W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów chorobowych należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.